Sportre’nin Ekim ayı sayısında voleybola yeni başlayacak olan çocuklara rol model olabilecek bir süreci yaşayan Bodrumsporlu Neslihan Dönmez, “Bir takımın parçası olmak çok önemli. Başarmak için birbirinin hatalarını telafi etmeyi öğreniyorsun.” diyerek ailelere mesaj verdi.
Yayın Yönetmeni Abdulkadir Sevindik‘in gerçekleştirdiği röportaj da; Dönmez’in, başarı ve mutluluğun anahtarlarından birinin spor yapmak olduğunu, verdiği cevapların arasında bulacaksınız!
Neslihan Dönmez’in voleybolla buluşması nasıl oldu?
Voleybol ile buluşmam, ortaokul yıllarında arkadaşlarımla ders aralarında voleybol oynayarak oldu. Dakikalarla sınırlı boşluklarda voleybol oynamak beni çok mutlu ediyordu.
Benim bu halimi bilen ailem o dönemde bir alışveriş merkezinde Bodrum İhtisas Spor Kulübü’nün “geleceğe smaç” projeli standını görüyor, bilgi alıyor ve kayıt yapıyor. Böylelikle ben de Bodrum İhtisasspor’da antrenmanlara başladım. Bodrum İhtisasspor’da kısa sürede yol aldım ve gelişimime yararlı olacağı düşüncesiyle 2 yıl sonra İstanbul’a gittim.
İstanbul, Türk voleybolunun en zengin olduğu şehir. Sonuçta, voleybol adına çok önemli kulüpler orada..
Fenerbahçe, Galatasaray ve Eczacıbaşı takımlarının deneme antrenmanlarına katıldım. Sonrasında Galatasaray bana dönüş yaptı ve İstanbul serüvenim başladı. İstanbul’da ailemden uzakta bir sporcu lojmanında yaşadım. Zordu ama hayatla gerçek bir karşılaşma oldu. Galatasaray’daki ilk günlerimde ve antrenmanlarda çok zorlandım. Çünkü bir spor okulundan, kaliteli yarışmacı takımların olduğu bir düzenin içine girmiştim. Antrenmanlar Bodrum’daki gibi değildi. Çok farklı ve hızlı bir antrenman düzeni ve süreci yaşadım.
Galatasaray’da kısa zamanda takımıma uyum sağlayıp gelişmeye başladığımı fark ettim. İki sezon boyunca yıldız, genç ve 2. lig takımlarında oynadım. Kulübümün dışında eğitimime devam ettiğim Okyanus Koleji okul takımında da forma giydim.
Benim Bodrum’a geri dönüş sürecim Adnan Kıstak Hocamın beni İstanbul finallerinde izlemesiyle başlamış. Eczacıbaşı ile oynadığımız yıldız maçında beni izleyen Adnan Hocam ile Bodrum’a döndüğümde spor salonunda karşılaştık ve tanıştık.
Adnan Hocamla bana tanışma anımızda beni maçımı izlediğini ve tanıdığını söylediğinde heyecanlanıp, mutlu olmuştum. Tekrar kulübüm Galatasaray’a antrenmanlar için döndüğümde antrenörüm Reşat Arığ, bana Bodrumspor ile görüştüklerini söyledi. Daha sonraki günlerde Adnan Hocam beni telefonla aradı ve görüştük. Telefon konuşmamız sona erdikten sonra hemen ailemi aradım. Çok mutluydum ve ailem de çok mutlu olmuştu. Galatasaray’daki sezonum bittikten sonra Bodrum’a döndüğümde Adnan Hocamı ziyaret ettim. Hocam bana yaz tatili döneminde genç takımla antrenman yapmamı istediğini söyledi. Genç takımla yaklaşık bir ay boyunca antrenman yaptım. Adnan Hocam tüm antrenmanlarda bizimle ilgileniyordu.
Bu sürecin sonunda kulübüm ve benimle olan görüşmelerden sonra Bodrumspor ailesine katılmış oldum. Adnan Hocamla birlikte yaptığım antrenmanlarda kendimi teknik ve mantalite olarak daha da tamamladım. Adeta voleybolu yeniden öğreniyor gibiydim. Çalıştığım faklı teknik insanların bana yaptığı katkılar voleybolumu daha hızlı geliştirdi.
Antrenmanlarımız çok disiplinli ve sıkı şekilde geçiyor. Bunun da meyvesini takımca alıyoruz, alacağız da. Bodrumspor kulübünde oynadığım için çok mutluyum. Başta Adnan Hocam olmak üzere çok iyi antrenörlere sahibim. Hepsinin birbirinde iyi olduğunu düşündüğüm takım arkadaşlarımla çok sevdiğim voleybolu birlikte oynamaktan da çok mutluyum.
Voleybol yaşamında nelere katkı yaptı neleri değiştirdi?
Voleybolun benim çok güzel arkadaşlıklar dostluklar kurmama önemli katkılar yaptı. İnsanlarla nasıl düzgün iletişim kurabileceğimi, bilinçli sağlıklı bir insan olabilmem için neler yapmam gerektiğini, sorumluluk alabilmeyi öğretti.
Takım olmak çok önemli. Başarmak için birbirinin hatalarını telafi etmen lazım. Bu mantık hayatımın faklı alanlarında bana çok katkı sağladı.
Voleybol nedeniyle ailemden uzak olarak İstanbul’da bir dönem yaşamam sorumluluk duygumu çok geliştirdi. Farkına yıllar sonra varacağım bazı duyguları öğretti. Buda benim kişisel gelişimime olumlu katkılar sağladı.
Bundan sonraki kariyer planlamanda voleybol hayatında ne kadar yer işgal edecek?
Fiziğimin el verdiği kadar voleybol oynamak istiyorum. Voleybolumu her açıdan geliştirmek istiyorum. Bunun beni nereye taşıyacağını şuan kestirmek zor. Antrenörlük, menajerlik, belki spor yazarlığı. Ama şunu biliyorum voleybolun hep içinde olacağım.
Ebeveynler ve gençlere voleybol konusunda bir mesajın var mı?
Ebeveynlere çocuklarını her zaman spor konusunda desteklemeli. Her çocuğun elit sporcu olması mümkün olmamakla birlikte, çocukların sportif bir yaşantı içinde olması gerektiğini unutmamalı. Özellikle takım sporları, çocukların ve gençlerin karakterlerine önemli katkılar sağlıyor.
Spor; bireyin fiziksel özelliklerine de önemli katkılar sağlıyor. Örneğin ebeveynlerin doğru beslenme konusunda çocuklarına vermekte çok zorlandığı bir konu. Bu sorun spor yapma nedeniyle kendiliğinden düzeliyor.
Voleybol, bu söylediklerime en üst düzeyde katkı sağlayan spor dallarından birisi. Her kız çocuğunun voleybolla tanışması az ya da çok oranda yaşantısında bulundurması gerektiğine inanıyorum. Nereden mi biliyorum? Kendi hayatımdan…
Neslihan Dönmez kimdir?
22 Haziran 2007 Gebze doğumlu Neslihan Dönmez, Bodrum’da büyüdü. Bir kız kardeşi olan Dönmez, İlk ve ortaokulu Bitez Gülümser-Mehmet Danacı’da tamamladı. Pandemi nedeniyle lisenin bir bölümünü uzaktan tamamlayan Dönmez, Bodrum Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesinde başlayan lise hayatını İstanbul Okyanus Koleji’nde tamamladı.
Dönmez’in Bodrum İhtisasspor’da başlayan spor yaşamı, Galatasaray’ın yıldız ve genç takımlarında devam etti. Dönmez, bugünlerde Bodrum Belediyesi Bodrumspor’un formasını terletiyor.