Bugünlerde Bodrum’un aldığı önemli yaralardan biri de Bodrum FK adını alan Bodrumspor Futbol Takımı’nın kasabayı terk etme tehlikesidir.
Durumun bu hale gelme hikayesini, futbol şubesinin şirketleşme süreciyle başlatmak eksik değerlendirmelere ve yanlış çıkarımlara neden olacaktır.
Konu kronolojik olarak değerlendirilse, sebep-sonuç bağlantılarından daha sağlıklı ve daha doğru sonuçlar çıkar düşüncesindeyim.
Bodrumspor’un önce Bodrumspor A.Ş.‘ye sonra Bodrum FK‘ya dönüşümünün hikayesi Mehmet Kocadon’un 2009 yılında Demokrat Parti’den Bodrum Belediye Başkanı olmasıyla başladı.
O günkü şartlarda kulüp gelirleri; ağırlıklı olarak Bodrum Belediyesi’nin Bodrumspor’a tahsis ettiği otopark, kafe, ayni yardımlar ile yönetimde yer alan iş insanları ve sponsor gelirlerinden oluşuyordu.
2009 Yılında Başkan Kocadon’un seçilmesinin hemen sonrasında yapılan olağan kongreyle göreve gelen Ethem Özyurt’un Bodrumspor Başkanlığı 1 yıl sürdü.
Kocadon ve Özyurt‘un Bodrum Belediye Meclis Toplantısı’nda aralarında yaşadığı bir tartışma sonrasında Kocadon, belediyenin kulübe sağladığı gelirleri sonlandırdı.
Başkan Kocadon‘un Bodrumspor’a yaptığı ilk sert müdahale, belediyenin Bodrumspor’a devrettiği gelirlerin kesilmesiyle oldu.
Bu durum sonrasında Özyurt‘un 2010 yılında aldığı kararla kulübü olağanüstü kongreye götürerek görevi, Bodrumspor’un efsane forveti ve iş insanı Güneri Günaydın’a devretmek zorunda kaldı.
2010 Yılında görevi devir alan Günaydın, belediye gelirlerinden mahrum olarak yönettiği 2010-11 sezonunda Bodrumspor’u Süper Amatör Ligde şampiyon yaptı. Terfi maçlarının finalinde kaybeden Günaydın, Bölgesel Amatör Ligin kapısından döndü. Bu başarının paralelinde kulübün mali disiplini de önceki dönemlere göre nispeten sağlandı.
O günlerde dar bütçesiyle kendi yağında kavrulan kasabanın takımı zorlansa da Bodrum’undu..
2011 Yılında gidilecek kongrede başarılı bir sezon geçiren Güneri Günaydın ile devam edileceği beklenirken, Başkan Kocadon’un ikinci sert müdahalesi geldi.
Kongreye bir hafta kala Başkan Günaydın’ın yönetim kurulunda yardımcısı pozisyonunda olan Rıza Karakaya sahaya inerek, Kocadon ile daha uyumlu çalışacak, bağlı kalacak, dümen suyunda gidecek bir başkan arayışına girildi.
Son güne kadar Kocadon’un kabul edeceği kimliklere Rıza Karakaya üzerinden başkan adaylığı teklif edildi.
Dönemin başta devlet kurumlarına olan borçları nedeniyle yapılan tekliflere herkes geri durdu. Sanırım Günaydın kadar hazır olan yoktu başkanlığa..
O zamanlar kasabanın değil kentin tek spor yayını olan Arena Spor ve Gezi Dergisi’ni çıkarıyorum. Spor camiasının göbeğindeyim ve kulislere de yeterince hakimim..
Karakaya’nın temasları olumsuz sonuçlanınca Başkan Kocadon’un isteğiyle kendisi Bodrumspor’a başkan adayı olmak durumunda kaldı.
Günaydın, adaylığında ısrar ederse Ethem Öztürk’ün kaderini yaşayacağı, Bodrum Belediyesi’nin kulübe aktardığı gelirlerin tekrar devredilmeyeceği gibi farklı yaptırımlarda yapılacağı kulağına fıslandı.
Sonuç; Bodrum Belediyesine rağmen Bodrumspor’a yararlı olamayacağını anlayan Güneri Günaydın seçime girmedi.
O güne kadar yönetim kurullarında görev alan ve son döneminde de başkan yardımcısı olan Rıza Karakaya’nın 12 yıl sürecek olan dönemi Haziran 2011 tarihi itibarıyla başladı.
***
Yeni dönemde Bodrumspor’un Başkan Kocadon tarafından kesilen bütün destekleri fazlasıyla yeniden güncellendi.
Yatayda devam eden 2 yıl sonrasında Karakaya dönemindeki sportif başarılar yıllar itibarıyla söyle gerçekleşti; 2011-2012 sezonunda Bölgesel Amatör Lig, 2014-15 sezonunda 3.Lig, 2016-17 sezonunda 2.lig, 2021-22 sezonunda da 1.Lige çıkıldı.
2022-2023 Sezonu itibarıyla da play-off grubunun final maçı kaybedilince süper ligin kapısından dönüldü.
Kasabanın spor hikayesinin lokomotifi olan Bodrumspor özellikle futbolda oluşan birçok sportif başarı hikayesine imza atan Karakaya ve yönetiminin yükseliş sürecindeki performansını hep beraber takdir ettik, destekledik.
Kent TV ekranlarında Levent Bulut ile birlikte yaptığım ‘Sportre’ programlarında sportif başarıları destekleyip, tebrik ederken tercih edilen teknik adam ve finansal konularda yapıldığına inandığımız yanlışlara dikkat çekerek konuya tarihsel notlarda bıraktık.
Yaşananlara şahitlik ederken derin dostluklarım ve sert husumetlerim hiç olmadı. Mesafeyi hep korudum.
***
Rıza Karakaya’nın yaptığı 12 yıllık başkanlık sürecinde değerlendirmeye esas teşkil edecek birçok başlık varken bu yazıda futbol özelinde kalalım ve devam edelim.
Ben bugünlerde kasabanın elinden kayıp giden birçok kriterinin içinde olan Bodrumspor Futbol Şubesi’nin hikayesinin kırılma noktasının Mehmet Kocadon‘un 2018 yılında açıkladığı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlık adaylığı olduğu düşüncesindeyim.
Başkan Kocadon’un Muğla Büyükşehir Başkanlığına yürüyüşünde Bodrumspor, maalesef bir araç oldu.
2017 Yılında 2.lige çıkmayı başaran Bodrumspor’un yaşadığı sportif başarı süreci arkasında, Bodrum Belediye Başkanı Kocadon’un Muğla Büyükşehir Başkanlığı umuduna bağlanarak yapılan mali disiplinsizlik, savurganlık ve sorumsuzluğun enkazı vardır.
Rıza Karakaya ve yönetiminin yaşadığı mali çöküş ve çıkmaza, yöntemleri Başkan Kocadon’a hiç benzemeyen yeni Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’la birlikte ortaya atılan şirketleşme düşüncesi de sonun başlangıcı olmuştur.
13 Aralık 2018 Tarihinde Bodrum DTO Şubesi toplantı salonunda yapılan olağanüstü kongrede alınan kararla; Bodrumspor kulübünün futbol şubesinin %51’i Bodrum Spor Kulübü Derneği’nde kalacak şekilde şirketleşmesine genel kurul karar ve onay vermiştir.
Bodrum kamuoyunun fikre alıştırılma ve hazmetme süreci sonrasında, 26 Kasım 2019 tarihinde “Bodrumspor Spor Faaliyetleri Anonim Şirketi” 15 maddelik ana sözleşme ve 2123 sayılı ilanla kuruldu.
Şimdi soru şu?
Rıza Karakaya’nın 9. Maddesinde 3 yıllığına başkan olarak seçilen, 26 Kasım 2019 tarih ve 2123 sayılı ilanla kurulan şirketin ana sözleşmesinde 6. maddesini oluşturan sermaye bölümüne genel kurulda alınan %51 Bodrumspor %49 özelleşme oranı neden konulmamıştır?
13 Aralık 2018 yapılan olağanüstü kongrede %51 Bodrumspor %49 özelleşme şartıyla oylanan genel kurul kararı tutanaklara işlenmiş midir? Eğer işlenmediyse bu konu Divan Başkanı’nın ve katip üyelerinin izahına muhtaç hale gelmiştir.
92 Yıllık armadanın değeri; Fikret Öztürk tarafından 3 Yıl içerisinde harcadığı 13 Milyon 500 Bin Euro mudur?
Bodrum kamuoyu Bodrumspor’un şirketleşme sürecinde oranlar üzerinden neden yanıltılmış hatta kandırılmıştır?
Yaklaşık 6 yıldır taşınan borç stokunun sorumlusu Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’mış gibi yapılan algı operasyonu neyin üzerinin örtülmesidir?
Bodrumspor Başkanı Rıza Karakaya; kendisinin ve 2017 yılında buyana Kocadon’un siyasi kariyer planlaması üzerinden yürüttüğü başkanlık sürecinde aldığı yanlış kararlarla, sorunlara katkısı ne kadar olmuştur?
Maçları Asi Tayfa ile seyretmesi, sorumluluğun merkezine de Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı itmesi ne kadar etiktir?
Biliyoruz ve görüyoruz ki Aras’ın Bodrumspor’u yönetme yöntemi, Kocadon’un yönetme yöntemiyle uzaktan yakından alakası yoktur.
Soruları burada kesip, başka bir açıdan durum değerlendirmesine devam etmek istiyorum.
Şimdilerde Ahmet Aras’ın ‘aut’, Fikret Öztürk’ün ‘in’ olduğu başka bir algı operasyonu daha yönetiliyor.
Sanki olan biten süreçte alınan yanlış kararların sorumluluğu Fikret Öztürk’teymiş gibi..
İş insanı Öztürk, şirketi devir alınca Türkiye Futbol Federasyonu’nun sponsorları futbola çekmek için verdikleri adres avantajı sağlayacak FK uzantısını koyuverdi Bodrum adının sonuna.
92 Yıllık Bodrumspor; önce Bodrumspor A.Ş. oldu sonrasında da Bodrum FK..
Bu şu demek artık; Fikret Öztürk bu takımı alıp istediği yere gider demek, istediği yatırımcıya satar demek. Kısacası kulübün merkezi, parayı basıp hisselere sahip olanın adresi olur.
Takımın sahibi kim olursa olsun bugünden en güçlü taşıma gerekçesi belli zaten. Oynayacak stadyumumuz yok, takımı taşıyorum şuraya buraya.
işte böyle bitmez bu kasabanın “Yağma Hasan Böreği” hikayeleri..
***
Yazımıza son notu da şöyle koyalım..
18 Ağustos 2023 tarihinde yayınlanan 2383 ilan sıra nolu Ticaret Sicil Gazetesinde Bodrum FK hisselerinin %40’nın Cantürk Alagöz’e devrolduğu bilgisine ulaştık. Alagöz, yapılan yönetim kurulu toplantısında da Bodrum FK’nın yeni başkan vekili olarak seçildi.
Peki Cantürk Alagöz kimdir?
Alagöz Holding Yönetim kurulu ve 3. Ligde mücadele veren Iğdır FK başkanıdır.
Kamuoyunun bilgisine..