Geçtiğimiz sezon Sultanlar Ligi’nin kapısından dönen B.B.Bodrumspor Kadın Voleybol Takımı’nın koçu Adnan Kıstak, Sportre’ye konuk oldu.
Sportre Dergisi’nin Eylül sayısında Genel yayın Yönetmeni Abdulkadir Sevindik’in sezon öncesi sorularına cevap veren tecrübeli spor insanı Adnan Kıstak’ın mesajı, “Sultanlar Ligi’ni bir yakalarsak bir daha bırakmayız!” oldu.
B.B.Bodrumspor’un futbol şubesinin önce şirketleştirilip sonrasında hisselerinin satılmasıyla birlikte Voleybol, lokomotif branş olarak öne çıktı. Süreci başlatan biri olarak B.B.Bodrumspor ile yolunuz nasıl kesişti.
Önceki yıllarda düzenli bir voleybol branşı bulunmayan B.B.Bodrumspor’u çeşitli vesilelerle yakından takip etme imkanı buluyordum.
Pandemiden önce Azerbaycan milli takımında görevliydim, bir tatil nedeniyle Bodrum’a geldiğim zaman dönemin Belediye Başkanı Ahmet Aras ile tanıştık. Başkan, tanışma sırasında Bodrum’a bayan voleybolun çok yakışacağını ifade etmişti. Ben de aynı fikirde olduğumu belirterek iyi temennilerle ayrıldı O dönem ben yurt dışında görev yapıyordum.
Sonra pandemi dönemi başladı ve ben Bodrum’a geldim. Bodrum’a yerleştikten sonra burada voleybola nasıl hizmet verebileceğimin cevabını aradım. Gözlemlerin bir bayan voleybolunun olması gerektiğini sonucuna vardırdı beni. Bunu nasıl yapacağım konusunda arayışa girdim. Ya kendi adıma spor okulu açıp özel bir şekilde başlayacaktım ya da bir kulüple birlikte..
Bunun için yarımadada kapsamlı bir spor araştırması yaptım. O tarihte Bodrumspor futbol takımı 2. Lig’de, Yalıkavakspor hentbol takımı Süper Lig’de oynuyordu. Kırçiçeği Basketbol lulübü de kapanmıştı. Voleybol olarak da spor okulları seviyesindeydi. Spor okulu düzeyinde sporcularla birlikte Muğla ilindeki alt yapı liglerine katılan takımlar vardı.
Muğla Spor İl Müdürlüğü, Bodrumspor Kulübü ve Bodrum Belediyemizle yapılan çeşitli toplantılar sonunda bir voleybol projesi hazırladık. Bu üç kurumun katkılarıyla çeşitli hazırlıklar yaparak; Başkan Ahmet Aras, Bodrumspor Başkanı, yöneticileri, yerel ve ulusal basının katılımı ile Bodrumspor çatısı altında voleybol şubesinin çalışmalarını başlattık.
Yaşanan pandemi dönemi ve sonrası Bodrum’da değişimden payını almış büyük şehirlerden göç başlamış, nüfus artmış ve buna paralel olarak spor ön plana çıkmıştı. Günümüze kadar geçen kısa süreçte spor okulları ve kulüpler atağa geçerek futbol, kadın hentbol, erkek basketbol ve kadın basketbol takımlarımız kendi branşlarındaki Süper Lig seviyesine yükseldiler. Bodrumspor kadın voleybol takımımız da Bölgesel Lig’den 2 yıllık bir süre içinde 1. Lig’e yükselerek ilçemizi başarıyla temsil etmeye başladı.
2024-25 sezonuyla birlikte B.B.Bodrumspor’da 3. Sezonunuz olacak. Sultanlar Ligi hedefi ile çıkılan yolda karşılaştığınız sorunlar nelerdi?
Bodrumspor kadın voleybolunu başlatırken ana hedefimiz ilçede farkındalık yaratarak kız çocukları sporun içine almaktı. Bunu yaparken bir hedef takımın da olması gerekiyordu. Önce Bölgesel Lig’de şampiyon olduk. Sonraki yıl 2. Lig’de final oynadık ama üst lige çıkamadık. Bir imkan doğdu, Fethiye takımının haklarını devir alarak geçen sene KFC Voleybol Kadınlar 1. Ligi’nde oynamaya başladık. Bu geldiğimiz noktaya biraz çabuk ulaştık, alt yapımız ve fiziki şartlarımız buna pek hazır değildi. Ama başta Bodrum Belediyesi olmak üzere, sponsorlarımız ve yönetim kurulu üyelerimizin özverisi ile; 1. Lig’de mücadele eden 24 takım arasında önce play-off sonra da finallerde oynayarak sezonu 4. bitirdik ve Sultanlar Ligi’nin kapısından döndük.
Bu süre zarfında spor okullarımız ücretsiz olarak başladı. 200’e Yakın kız sporcuyla düzenli bir şekilde çalışmaları yoğunlaştırıldı ve içlerinden seçilenlerle de çeşitli yaş gruplarındaki Muğla içi altyapı liglerine de katılmaya devam edildi.
Kadın A takımız için en büyük zorluğu konaklamada yaşadık. Geçen sezon sporcularımızı kiralık evlerde konaklatınca bütçemizin önemli bir bölümünü harcamış olduk. Sporcularımızın çoğu ilçe dışından geldiği için konaklanma ve beslenme konularında hala büyük sıkıntılar çekiyoruz.
Belediyemiz, sponsorlarımız ve diğer kurumların da katkısı ile kalıcı bir lojmana sahip olmak en önemli dileğimizdi. Çünkü bu imkana kavuşursak çevre illerden seçeceğimiz genç ve yetenekli sporcuları toplayıp, kendi alt yapımızda geliştirerek 2-3 sene içinde A takımımızda oynar seviyeye çıkarabiliriz. Böylece az maliyetli, öz kaynağa dayalı bir kulüp haline gelebiliriz.
B.B.Bodrumspor’un kadın voleybolunda kalıcı iddiası ve branşın sürdürülebilirliği konusundaki kısa ve orta vade planlarınız nedir?
Bir branşın sürdürülebilirliğini sağlamak için lokomotif bir A Takıma ihtiyaç vardır. Altyapı sporcularının yetişip, A Takımda oynamaya başlaması, iddialı hedefler ve disiplinle uygulanan plan ve programlar gerekir. Lojman temini için yönetim ve sponsorlar kulüp çatısı altında birleşerek, yerel yönetimin de katkısının sağlanmasıyla orta ve uzun vadeye geçebiliriz. Geçtiğimiz 2 yıl içinde kısa vade hedeflerimize başarıyla ulaştık.
Hedefimiz Sultanlar Ligi’ni yakalamak. Bir yakalarsak bir daha bırakmayız zaten…
Bodrum altyapılarda Muğla’nın en istikrarlı voleybol ilçesidir. Özellikle alt yapılarda birçok başarılı sonuca imza atan ilçede diğer oluşumlar ile etkileşiminiz nasıl? Mesajınız var mı?
Bodrum’da 20 yıldır voleybol çalışmaları yapılmakta. Ancak bu faaliyetler genellikle spor okulu ve alt yapılarla sınırlı kalmakta. İlçemizde üniversite olmadığı için 16-18 yaş grubu öğrenciler lise sonrası değişik şehirlere gitmek zorunda kalıyorlar. Bu gerçek büyük sorun teşkil etmektedir. Çünkü küçük yaşlarda alıp eğittiğiniz bir sporcu tam üst düzey oynamaya başlayacağı yaşlarda Bodrum’dan başka illere gidiyor. Bir önemli konu da alt yapı oyuncuların burada maç oynama şansları; hem maç adedi, hem de kalitesi bakımından büyük şehirlerin çok uzağında kalmaktadır. Büyükşehirdeki yaşıtları yılda 50-80 arası sadece resmi maç oynarken bizim kızlarımız 8-10 maç ortalamasında kalıyor. Bazı yıllar belki en fazla 20 maç oynuyorlar. Ayrıca ilçemizde bir anda çoğalan üst düzey takımlar da eklenince yeterli ve sağlıklı antrenman salonu bulmakta da problem yaşamaktadır. Altyapıda yetişecek bir sporcunun haftada 10-14 saat arasında antrenman yapması gerekmesine rağmen, burada 2-6 saat arasında çalışma imkanı bulunuyor. Elbette bu çalışma yeterli olmamaktadır. Az sayıdaki bazı yetenekli sporcular, antrenörlerin çabası ile büyük şehirlerdeki takımlara gidiyorlar ama oralarda çok zorlanıyorlar.
Ne yapmamıza gelince; Bodrum ilçesinde voleybol için çalışan tüm spor okulları ve kulüplerin bir araya gelerek, çalışma saati ve maç sayısını arttırmanın planlarını birlikte yapmaları gereklidir. Her yaş grubundan takımlar oluşturup, birlikte daha kaliteli çalışmalarını sağlamak, hatta güçlerini birleştirerek il maçlarında başarı kovalamak ve ülke finallerine katılmak hedeflenmelidir. Bu sayede yetenekli oyuncular maç tecrübelerini arttırırlar. Bu arada, diğer spor okulu ve kulüplere ait genç voleybolculardan çok azını bizlerin oynadığı maçlarda tribünlerde görüyorum, yaptıkları antrenmanların yanı sıra bu maçları canlı izlemeleri kendilerinin hem gelişmesine hem de idol seçip onların yolunda gitmelerine büyük katkı verecektir. Bütün yarımadada keşke daha fazla imkan olsa da daha çok spor okulu açılsa, daha çok çocuk voleybol oynasa. Biz bu konuda her türlü öneriye de açık olarak güçlerimizi birleştirmeye hazırız.
Yeni sezonda Bodrumlu voleybol severler salonda nasıl bir takım görecek? Hedefiniz nedir?
Geçtiğimiz yıl ilk defa oynadığımız ligi dördüncü bitirerek büyük başarı sağlamıştık. Bu sezon amacımız kendi grubumuzda ilk dörde girerek play-off oynama hakkı kazanmak. Akabinde de Sultanlar Ligi’ne yükselebilmek için finallerde başarılı olmaktır. Bu yıl gurubumuzda, Göztepe, Karşıyak, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Yeşilyurt ve Bozüyük Belediyespor gibi geniş bütçeli ve güçlü takımlarla mücadele edeceğiz. Takımımızı biraz daha gençlerle takviye ederek çalışmalara başlamak istedik ama önümüze yine eğitim ve üniversite sorunu çıktı. Genç oyuncular genellikle okul ve sporu birlikte götürdüğü için haklı olarak okuduğu şehirdeki takımları tercih ediyorlar.
Geçen yıl kadromuzda bulunan kaptan Esra Şen, pasör Gülcan Akyıldız, Nehir Kiraz, Şeyma Öztürk ve yabancı oyuncularımız Anna ve Tatıyana ile yola devam ediyoruz. Bununla birlikte bu yıl Karşıyaka’dan orta oyuncu Eda Say, Nilüfer Belediyespor’dan libero Cansu Bir, Amerika Kolej Ligi’nden Hande Yetiş, Yunanistan liginden smaçör Beril Karaduman ve Galatasaray’dan orta oyuncu Neslihan Dönmez ile takımımıza yeni takviyeler yaptık. Çalışmalarımıza beş hafta önce başladık. Derece elbette çok önemli ama bir diğer amacımız da, mücadele ruhu taşıyan bir takım yaratarak seyircimize güzel maçlar izlettirmek olacaktır.
Son olarak Bodrum’daki bütün spor kulüplerine yeni sezonda başarılar diler, bize bugüne kadar destek olan başta belediyemiz olmak üzere bütün kurum kuruşlar ile sponsorlarımıza teşekkür eder, desteklerinin devamını dilerim.
Adnan Kıstak kimdir?
İstanbul doğumlu olan Adnan Kıstak voleybola Emirgan Spor Kulübü’nde başladı. Sırasıyla Taçspor, Beşiktaş, Bursaspor, Denizgücü ve İTÜ spor kulüplerinde voleybol oynadıktan sonra 1972 yılında antrenörlüğe başladı.
İlk antrenörlük deneyimini Emirgan Spor Kulübü’nde yaptı. Antrenörlük süreci; Taçspor, Yeşilyurt, Beşiktaş Galarasaray, Fenerbahçe ve Azerbaycan Azerrail takımlarında devam etti.
Şimdilerde B.B.Bodrumspor’a hizmet etmekte olan teknik adam; 1990 -2011 yılları arasında Genç ve A Milli takımlarda 815 kez milli takımların başında sahaya sorumlu antrenör olarak çıktı.
6 Defa Balkan, 1 defa Bahar Kupası şampiyonluğu kazanan Kıstak, 9 defa Dünya 7 defa Avrupa finallerinde Türkiye’yi temsil etti. Kıstak son yurt dışı deneyiminde de Azerbaycan A ve Genç Milli takımlarının teknik direktörlük görevinde bulundu.
Kıstak, 7 Uluslararası kursa katılarak dünyadaki en üst düzey diploma olan FIVB 3. Kademe diplomasına sahip. Bunun yanı sıra, ülkemizde de en üst diploma olan 5. Kademe Lisansa sahip…
Röportaj / Foto: Abdulakdir Sevindik